Logo Pro Guitarra 2018 klein Gitaarvereniging

Pro Guitarra

2018-06-17 Verslag Gitaarfestival Enkhuizen

 

 

 Logo Pro Guitarra 2018

Dit jaar hebben Ludwig Rondón en Maria van Dooren voor de 2de keer het initiatief genomen om een  ProGuitarra Ensemble samen te stellen om net als vorig jaar deel te nemen aan het Gitaarfestival in Enkhuizen. 

Hoe ging deze keer het vlammetje ook weer branden? 

Op een HKB in het najaar van 2017 kwam Mart Mensink naar Maria met een duidelijke vraag: “gaan we door met het PG Ensemble?” Hij doelde daarbij natuurlijk op het ProGuitarra Ensemble dat speelde in Enkhuizen in 2017. 

Die vraag was voor Maria en Ludwig  een meer dan voldoende signaal om voor de tweede keer een vervolg te gaan optuigen voor een PG Ensemble als er voldoende belangstelling voor was en dat was er al snel. Minimaal 10 spelers was het doel en het zijn er 13 geworden. 

Er werd een repertoire gekozen met 2 nieuwe elementen: andere instrumenten erbij betrekken (van homogeen naar heterogeen ensemble) en aandacht voor Nederlandse componisten en arrangeurs. De keuze viel op Tango para Máxima van Jan Bartlema en de arrangementen van Jacques de Miranda van Takiriri del regresso en Choro do Adeus. In dat laatste stuk kon Annet Kronenberg op haar dwarsfluit soleren en excelleren.  

Het PG Ensemble 2018 was snel samengesteld. Er waren vele enthousiastelingen van allerlei niveau, zodat de verschillende partijen na wat heen en weer schuiven goed bezet konden worden.  Vanaf februari  t/m juni 2018 is er maandelijks gerepeteerd in de gemeenschapsruimte onder de flat waar Jacques de Miranda woont, die zelf ook regelmatig kwam kijken en luisteren, voor de nodige gastvrijheid en gezelligheid zorgde maar af en toe toch ook een kritisch geluid liet horen zodat we weer wisten waar we stonden! De groep groeide ook nog wat, van 11 naar 13 spelers. Wie speelden er mee?  De leiding lag bij Maria en Ludwig, die afwisselend ook meespeelden.

Het Ensemble bestond uit:  Ludwig Rondón en Maria van Dooren aan de linker en rechter buitenkant op de foto, en v.l.n.r. Annet Kronenberg en Annemarie van den Braken op de voorste rij, Ron de Jong, Rineke van Ginkel, Conny van Gaans en Ciska Hoogendoorn op de middelste rij en Theo Franken, Rumi Samiento, Karin Koomen, Pier Philipsen, Annelies van Gennip en Mart Mensink op de achterste rij. Wilgo Veira was bij het maken van de foto verhinderd.  

Die vrijdagavonden waren op zich al erg de moeite waard: er werd lekker geoefend van 19:00 tot 21:00 uur in een prima sfeer, met een koffie of theepauze tussendoor. En in de pauze nog even wat individuele probleempjes doornemen als; hoe tel je die maat nou ook weer precies en waar moet ik nu precies invallen? Allen daarom is het zo fijn om mee te doen.  

En daar gingen we dan, op Vaderdag17 juni, vanuit alle windstreken ieder op zijn eigen manier naar Enkhuizen. Het bekende geregel met vervoer, volle kofferbakken en sommigen kozen ervoor al een dag eerder te gaan om nog even van Enkhuizen te kunnen genieten. 

Vanaf 10 uur was het verzamelen in het Zuiderzeemuseum: eerst de koffie en dan “onze” ruimte opzoeken. Dat was niet zo moeilijk: dit jaar speelden we vlak naast het grote restaurant in het Knutselhuis. Een ruimte vol klompen en verfspullen in de rekken aan de zijkanten.  En een voor- en achtergedeelte gescheiden door halfhoge kasten. Bij de entree tafels met banken met beperkt zicht op het podium en in het achtergedeelte de speelruimte met de zitplaatsen. Voordeel was wel dat de gasten in de voorste ruimte makkelijk in en uit konden lopen zonder dat het al te zeer stoorde.  

 

 

 

 Bij het eerste optreden van het Ensemble deed zich wel een probleem voor: eenmaal aan de beurt moesten alle stoelen geplaats worden, dat was niet gerepeteerd en er was weinig ruimte…en dan ook nog de koffers met gitaren die allemaal ergens lagen…het was letterlijk puzzelen voordat iedereen met alle muziek standaards een plekje had en niet met de gitaarhals bij de ander in de nek zat. 

Het PG ensemble heeft 3 keer opgetreden: om 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur. Gespeeld werden; Tango para Máxima van Jan Bartlema, Takiriri del regresso, een Boliviaanse traditional in een arrangement van Jacques de Miranda, Milongon, een Argentijnse traditional en Choro de Adeus van L. Almeida ook weer in een arrangement van Jacques de Miranda daar speelde Annet Kronenberg met flair de fluitpartij!!! 

 

Maar er was meer dan alleen het PG ensemble. Er waren ook solisten, duo’s, trio’s en kwartetten allemaal bestaande uit PG leden uit het hele land. In totaal waren er 12 optredens in een doorlopend programma vanaf 11:00 uur tot 17:00 uur. Het was een heel gevarieerd programma met zo’n 55 stukken variërend van Renaissance, Barok, Klassiek, Romantiek tot Hedendaags, eigen composities, Jazz, Zuid Amerikaans, Spaans en ga zo maar door.  

Er speelden totaal 24 PG leden mee waarvan 13 in het Ensemble en 11 in diverse samenstellingen solo, duo, trio of kwartet.. 

Dingeman Coumou (twee optredens solo),

 

 

Duo Chimique (Annemarie van den Braken en Hans van Niel),

 

 

  

Kwartet Granada (ciska Hogendoorn, Erna Pronk, Inge Sipkens en Anne Marie van den Braken).  

  

 

 

    Dr. Anders (Sander Essers solo) helaas geen foto beschikbaar

 

 

 

Trio Algoritmo (Nico Mentink, Arjen Boersma en Rob Malmberg),

 

 

Even inspelen in de open lucht zonder Rob Malmberg (die heeft dat niet meer nodig).

 

  

Duo Rob Bertsch en Geert Schenk,

  

Hans van Niel (solo) en Pier Philipsen (solo) Helaas ook hier geen foto beschikbaar.

We hadden veel aanloop, mede ook omdat we vlak bij het restaurant zaten. Onze nestor Jacques de Miranda was ook aanwezig waardoor we natuurlijk allemaal extra gemotiveerd raakten en waardoor de gezelligheid behoorlijk toenam. Minpuntje was het feit dat er vanaf 15:00 uur op het Schoolplein vlak tegenover het restaurant een band speelde met nogal wat versterking. Daar konden we met onze akoestische muziek niet tegenop waardoor we de deuren gesloten moesten houden om toch nog iets hoorbaar te zijn voor de aanwezigen. Niet prettig, vooral ook omdat het een prachtige dag was waarop mensen zo maar zonder jas overal in en uit konden slenteren. Die durfden vanwege de gesloten deuren niet meer even naar binnen te komen. 

Tot slot hebben we op uitnodiging van Maria en Ludwig met elkaar nog wat gedronken en nagepraat en natuurlijk kwamen de volgende speelplannen alweer op tafel!!  

We kijken terug op een schitterende gezellige muzikale dag op een prachtige locatie. Het smaakt echt naar veel meer!  

Met dank aan:

Tekst: Maria van Dooren, Annelies van Gennip en Ron de Jong  

Foto’s: Ludwig Rondón, Henk Warnitz en Ron de Jong  

Alle Deelnemers en belangstellenden.  

Download hier het PDF bestand.

Download hier het Programma.

Administratie

Logo Pro Guitarra 2018 klein

 Pro Guitarra

  Secretariaat en informatie:info@proguitarra.nl

 

KvK nummer 40413470

Het bestuur

Hans van Niel
Anna Oerlemans
Anna Oerlemans
Secretaris
 
Anne Marie van den Braken
Anne Marie vd Braken
Penningmeester
 
Geert Schenk
Geert Schenk
Algemeen bestuurslid
 
Michiel
Michiel van Everdingen
Algemeen bestuurslid