Logo Pro Guitarra 2018 klein Gitaarvereniging

Pro Guitarra

2012-10-27 Verslag Tremolo Workshop door Dingeman Coumou in Ede

Verslag van de workshop "Tremolo techniek voor de klassieke gitaar" op 27 oktober 2012 te Ede onder leiding van Dingeman Coumou.

De performer Dingeman Coumou studeerde luit en klassieke gitaar aan het Utrechts Conservatorium. Nam postconservatoriaal les van o.a.Pavel Steidl.
Hij treedt op als solist en/of begeleider en speelde op diverse grote podia, in binnen- en buitenland, met diverse musici.

Inleiding;
Tremolo techniek voor de klassieke gitaar.
Het Recuerdos de la Alhambra van Francisco Tarrega is één van de meest bekende stukken uit de romantische gitaar literatuur. Kenmerk is de solistische speelwijze waarin een mandolineachtige melodie klinkt die tegelijkertijd door een er onder liggend arpeggio wordt begeleid. Velen willen dit stuk graag leren spelen maar denken dat de tremolo techniek alleen voor de allerbeste virtuozen is weggelegd. In deze workshop wordt aan de hand van een serie oefeningen uitgelegd hoe de gitarist zich deze techniek eigen kan maken en onderhouden. De praktische toepassing van deze techniek beoefenen we op een tremolo arrangement van Romance anoniem en de authentieke versie van het Recuerdos de la Alhambra zoals Tarrega die in eerste instantie componeerde voor een leerling.


De workshop;
Wij waarderen de wijze waarop de heer Coumou zijn workshops voorbereidt. Hij zorgde ervoor dat de deelnemers, ter voorbereiding van deze workshop, de volgende manuscripten konden downloaden:
a)Tremolo techniek. Een beknopte instructie(Dingeman Coumou).
b) Romance anoniem in tremolo. Anoniem/Arrangement Dingeman Coumou.
c) Recuerdos de la Alhambra. Francisco Tarrega
d)_El Ultimo Trémolo. Una Limosnita por Amor de Dios. Augustin Barrios.
N.B. Het Recuerdos de la Alhambra is de meest bekende tremolo compositie voor gitaar. El Ultimo Trémelo van Agustin Barrios is wellicht de meest magistrale compositie in dit genre.

Zoals bij eerdere workshops had de heer Coumou een kleine versterker meegenomen,waarop een klassieke gitaar kon worden aangesloten. Hierdoor waren zijn aanschouwelijke gitaristische aanwijzingen duidelijk te horen, zonder het geheel te overstemmen
De heer Coumou gaf tussendoor ,aan de individuele deelnemer, aanwijzingen voor verbetering van de vingerzetting en nuanceverschillen.
De workshop werd op een ontspannen en sfeervolle wijze geleid door de heer Coumou.

Algemeen;
De aanwezigen werden bij aanvang welkom geheten door de heer Henk Brouwer(voorzitter Pro Guitarra rayon Ede).

Aan het einde van de workshop werd door Maria van Dooren en Theo Franken(duo Guitarrazzo) samen enkele muziekstukken voortreffelijk ten gehore gebracht.

Hierna heeft de heer MacDonald , namens het bestuur, medegedeeld dat de foto's en een verslag van deze middag op de website van Pro Guitarra zal worden geplaatst.

Bij  de afsluiting dankte de heer Brouwer de aanwezigen voor hun bezoek en de heer Coumou voor zijn uitstekende bijdrage aan de workshop

Namens de evenementencommissie
Frank MacDonald

Administratie

Logo Pro Guitarra 2018 klein

 Pro Guitarra

  Secretariaat en informatie:info@proguitarra.nl

 

KvK nummer 40413470

Het bestuur

Hans van Niel
Anna Oerlemans
Anna Oerlemans
Secretaris
 
Anne Marie van den Braken
Anne Marie vd Braken
Penningmeester
 
Geert Schenk
Geert Schenk
Algemeen bestuurslid
 
Michiel
Michiel van Everdingen
Algemeen bestuurslid