Logo Pro Guitarra 2018 klein Gitaarvereniging

Pro Guitarra

2016-09-17 en 23 Workshop en Concert Pro Guitarra Ensemble

Pro Guitarra Ensemble in het voorprogrmma van de Gitaarsalon RoadShow op 23 september 2016

Op 23 september is het nieuwe seizoen 2016-2017 van de Edesche Concertzaal geopend met een Frans getint concert verzorgd door de GitaarsalonRoadShow.

Op deze avond werd het voorprogramma verzorgd door een ensemble van 17 gitaristen van Pro Guitarra met als doel de gitaarmuziek bij een groot publiek te promoten. Het voorprogramma werd ingestudeerd tijdens een door Pro Guitarra Ede georganiseerde workshop Ensemblespel onder leiding van Peter Constant en Marion Schaap van de GitaarsalonRoadShow en Stichting Gitaarorkest Nederland.

Op zaterdag 17 september kwamen de ensemble spelers samen in Het Kernhuis in Ede voor de workshop Ensemblespel.

2016 09 17 workshop Peter Constant

Workshop in het Kernhuis

Peter was de dirigent en tevens workshopleider en Marion Schaap samen met Arjan Boersma ondersteunden met resp. sopraangitaar en bas gitaar(“Oma”).

17 PG leden en relaties hadden zich opgegeven waarvan 8 leerlingen van Anna Oerlemans en 2 leerlingen van Maria van Dooren. Maria was zelf ook van de partij.

De spelers hadden zich thuis al goed kunnen voorbereiden en na een kort Grieks inspeelstuk (Sirtakitara) om even aan elkaar te wennen en de vingers los te maken, begonnen we met de bekende tango La Cumparsita. Peter vindt het belangrijk dat er een goed contact is tussen dirigent en spelers en hij heeft een scala aan fysieke en verbale mogelijkheden om dit tot stand te brengen.

Zo werden ritmes op ludieke teksten gezet; bij La Cumparsita kregen we lekker EEN-PA-TA-TJE met mayonaise en bij Mont Martre werden we veelvuldig naar Groooooningen gestuurd. Als laatste kwam de Can-Can van Offenbach aan de beurt. De combinatie van een bekende melodie en een aanstekelijk ritme maken dit werk tot een klein spektakel, waarbij Peter om het nog beeldender te maken ook zijn beentjes in de lucht gooide. Veel plezier dus maar vooral ook keihard werken.

Vrijdagavond 18.00 uur in de Edesche Concertzaal was de generale repetitie. Alle spelers in nette zwarte concert kleding, Peter nam nog eenmaal alle stukken door vooral lettend op de muzikale frasering. Dit was voor ons de eerste repetitie met de voltallige GitaarsalonRoadShow gitaristen erbij; 6 gitaren van sopraan tot bas, een melodica en klein slagwerk, maakten dat de stukken met nog meer dimensie klonken.

2016 09 23 Concert Edesche Concertzaal

Ensemble op het podium van de Edesche Concertzaal

Om half 8 begon het voorprogramma, op een tot in alle hoeken gevuld podium en voor een bijna volle zaal werden de 3 stukken op sprankelende wijze vertolkt. Na een korte pauze vervolgde het concert van de GitaarsalonRoadShow, zij trakteerden het publiek op een wervelende dynamische show met verrassende arrangementen uit bijna 500 jaar gitaar geschiedenis, gitaristen pur sang. Uit de gesprekken in de pauze van het concert klonk alom waardering voor het optreden van het PG ensemble en ook Peter en Marion en de organisatie van de Edesche Concertzaal vonden het een geslaagd experiment. Dat moeten we vaker doen klonk het alom.

Pro Guitarra heeft bij het Edesche Publiek veel indruk gemaakt en de gitaar als veelzijdig concert instrument neergezet.

Met dank aan:

  • Maria van Dooren, tekst
  • Henk Warnitz en Marion Schaap, foto’s
  • Marion Schaap, video opname
  • Rob Bertsch, videocompilatie
  • Alle ensemble leden, geweldige avond.

Via onderstaande link kun je een video bekijken van het voorprogramma.

https://www.youtube.com/watch?v=nY0y4nNLxA8

Administratie

Logo Pro Guitarra 2018 klein

 Pro Guitarra

  Secretariaat en informatie:info@proguitarra.nl

 

KvK nummer 40413470

Het bestuur

Hans van Niel
Anna Oerlemans
Anna Oerlemans
Secretaris
 
Anne Marie van den Braken
Anne Marie vd Braken
Penningmeester
 
Geert Schenk
Geert Schenk
Algemeen bestuurslid
 
Michiel
Michiel van Everdingen
Algemeen bestuurslid