Logo Pro Guitarra 2018 klein Gitaarvereniging

Pro Guitarra

2017-06-18 Verslag Gitaarfestival Enkhuizen

 

Vaderdag 2017 leek nog zo ver weg toen Maria van Dooren en Ludwig Rondón in september 2016 het plan opperden om met leden van Pro Guitarra deel te nemen aan het Gitaarfestival Enkhuizen met solo optredens, duo’s, trio’s, kwartetten en een groot PG ensemble.

Op vrijdag 16 december 2026 zijn Theo Franken (voorzitter van de vereniging) en Maria van Dooren (leiding van het PG Ensemble) naar de Gitaarsalon in Enkhuizen geweest om kennis te maken met Pieter Nanne Groot en Frouwien Schoonhoven. Pieter Nanne is de eigenaar en oprichter van de Gitaarsalon Enkhuizen en Frouwien onderhoud de contacten met de artiesten.

Beiden lieten blijken erg blij te zijn met de deelname van een landelijke gitaarvereniging aan het festival. Theo en Maria kregen een rondleiding door het buiten- en binnen gedeelte van het Zuiderzee museum. Het Zuiderzee Museum is de locatie waar het festival wordt gehouden. Ook een rondleiding door het prachtige stadje ontbrak niet en een heerlijke kop erwtensoep op deze winterse dag was een mooie afsluiter.

Theo en Maria hebben daarna nog een aantal keren overlegd over de deelname van 20 gitaristen van PG en 7 uit de lespraktijken van Maria en Ludwig. Samen hebben zij 11 optredens opgetuigd op 4 verschillende locaties.


Voor het PG ensemble, afwisselend geleid door Maria en Ludwig, hebben zich 13 personen aangemeld: Anne Marie van den Braken, Ciska Hogendoorn, Hans Brinker, Mart Mensink, Ron de Jong en Theo Franken (versterkte akoestische bas) van Pro Guitarra en, Geoffrey Groenewegen, Margje Nijholt, Peter Florresteijn, Ender Servaas, Ayar Sarmiento, Rumi Sarmiento en Joep Reichert uit de lespraktijken van Maria en Ludwig.

In november 2016 is het PG ensemble met de eerste van 5 repetities in Ede begonnen in de gemeenschapsruimte van de flat waar Jacques de Miranda woont. Jacques was daar steeds bij aanwezig als gastheer maar ook als mentor (voor zover dat nodig was). Er zijn 4 stukken met 4 stemmige bezetting ingestudeerd:

  • Zapatedo Caribe (Agustin Barrios Mangore, arr. Jacques de Miranda)
  • Takariri del regreso (Boliviaanse Traditional, arr. Jacques de Miranda),
  • La Llorana (Mexicaans volksliedje, arr. Jacques de Miranda) en
  • Ode aan Simeon ten Holt (Enno Voorhorst)

Twee keer heeft het ensemble en try out gedaan. Eén keer op de rayondag van 25 maart 2027 in Ede en één keer op de “Ouderavond” van Ludwig in Houten.

Theo Franken en Rob Bertsch hebben de coördinatie op zich genomen van de solisten, duo’s, trio’s en kwartetten die zich opgegeven hebben Ze hebben samen het programma uitgewerkt en de “spelregels” opgesteld voor de deelnemers. Dat heeft geresulteerd in een doorlopende voorstelling in de locatie Zwartsluis. Daar speelde afwisselend:

  • Duo Canela (Nico Mentink en Theresa Garcia),
  • Kwartet Ocho Manos (Hermine Veltkamp, El Bouw, Wilfred Vollbehr en Janet Bok),
  • Duo Chimique (Anne Marie van den Braken en Hans van Niel) en
  • Kwartet Granada ( Erna Pronk, Ciska Hogendoorn, Inge Sipkens en Ineke Pothoven).

Sander Essers had zich ook opgegeven maar moest helaas door ziekte verstek laten gaan.


Het PG ensemble heeft twee optredens verzorgd. Eén op het schoolplein onder de grote kastanjeboom (foto) en één in het Atrium in het binnen museum (video). https://www.youtube.com/watch?v=1_j6UrVGvMA&feature=youtu.be

Anna Oerlemans speelde solo op het klassiek podium in het Dijkmagazijn tussen de klassieke talenten.

Het is een schitterende dag geworden mede dankzij het uitstekende weer en de inzet van de PG leden die de informatiestand hebben gerund. Dat heeft geresulteerd in 4 nieuwe leden die zich tijdens en kort na het festival hebben aangemeld. Ook de flyer die Rob heeft gemaakt heeft is vele malen meegenomen.

2017 Afsluiting groepsfoto
We hebben met z’n allen PG landelijk zeer positief op de kaart gezet. En uit de vele positieve reacties die we van de deelnemers hebben ontvangen kunnen we concluderen dat er met veel plezier is deelgenomen. Volgende keer weer !?

Met dank aan:

Tekst: Ron de Jong en Maria van Dooren

Foto’s: Ludwig Rondón

Video: Oele Nijholt

Video editor: Rob Bertsch

Download hier het PDF bestand.

Administratie

Logo Pro Guitarra 2018 klein

 Pro Guitarra

  Secretariaat en informatie:info@proguitarra.nl

 

KvK nummer 40413470

Het bestuur

Hans van Niel
Anna Oerlemans
Anna Oerlemans
Secretaris
 
Anne Marie van den Braken
Anne Marie vd Braken
Penningmeester
 
Geert Schenk
Geert Schenk
Algemeen bestuurslid
 
Michiel
Michiel van Everdingen
Algemeen bestuurslid