Logo Pro Guitarra 2018 klein Gitaarvereniging

Pro Guitarra

 • Gitaarvereniging Pro Guitarra

  Het laagdrempelig podium voor iedereen die van zich wil laten horen.
 • Voor solisten, duo's, trio's kwartetten enz.

  Voor liefhebbers van gitaarmuziek uit alle windstreken en van klassiek tot hedendaags.
 • Ontmoetingsplaats voor gitaarvrienden

  Ontmoet gelijkgestemden en speel op de landelijke bijeenkomsten en rayondagen.
 • Altijd bij jou in de buurt

  Speel op een intiem concert bij jou in de buurt bij een van de leden in de huiskamer.
 • Landelijke vereniging.

  Voor de liefhebber van akoestische gitaarmuziek.
 • Pro Guitarra Ensemble.

  Speel mee in het Pro Guitarra Ensemble.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Over Pro Guitarra

 

Pro Guitarra is een gitaarvereniging opgericht in 1995 door een groep enthousiaste gitaristen met als doel: 

"het bevorderen van het (akoestische) gitaarspel in al haar vormen, stijlen en spelniveaus en het bieden van een podium voor allen die van zich willen laten horen".

Inmiddels is Pro Guitarra uitgegroeid tot een landelijke laagdrempelig podium om gitaarmuziek te spelen of te beluisteren. De bedoeling is om ervaring op te doen met spelen voor “publiek”, het bevorderen van onderlinge contacten en het uitwisselen van ervaringen en wetenswaardigheden.

 

Wat doet Pro Guitarra

 

Pro Guitarra organiseert de volgende activiteiten:

 • Jaarlijks een Landelijke ledenbijeenkomst met muziekprogramma door en voor de leden aansluitend op de Algemene Leden Vergadering.
 • In elk rayon twee keer per jaar een muziekmiddag verzorgd door en voor leden.
 • Per rayon meerdere Huiskamerbijeenkomsten per jaar.
 • Jaarlijks een PG Ensemble (bij voldoende belangstelling) met twee of meer uitvoeringen.
 • Ad Hoc masterclasses, workshops, concoursen, concerten of gitaarfestivals. 

 

 

Pro Guitarra Community

  

Alleen voor de leden van Pro Guitarra is er een besloten gedeelte van de website waar je lid kan worden van de Pro Guitarra Community. Daar kun je je eigen profiel aanmaken en heb je de mogelijkheid is om nader kennis te maken met andere Pro Guitarra leden. Je kunt er onderling gegevens uit wisselen of vragen te stellen. Handig als je bijvoorbeeld een bepaald arrangement zoekt voor 4 gitaren of als je een partner zoekt om mee samen te spelen e.d..

 

 

 

 

 

 

2015-11-07 30ste Rayondag Ede

Verslag rayondag Pro Guitarra Ede 07-11-2015

De 30ste rayondag in Ede alweer, en wat voor een. We mochten liefst 53 bezoekers verwelkomen aarvan 25 gitaristen en een fluitist die allemaal wel "een stukkie willen spelen". Bezoekers uit de omgeving van Ede maar ook uit wat we maar voor het gemak het "buitengebied van Ede" noemen, het gebied binnen de cirkel Goes, Volkel, Zwolle, Warnsveld, Apeldoorn, Den Haag, Utrecht en alles wat daar tussenin ligt. Drie nieuwe leden kwamen de sfeer opsnuiven, 4 potentiele leden? en verder familie, vrienden en bekenden.

Op het programma stonden 18 optredens, solo’s, duo’s, trio’s, kwartetten en een ensemble van 25 gitaristen met een scala aan componisten, zelfs een eigen compositie; Buscando Alegria van Nico Mentink en een bewerking voor 4 gitaren door Diederik van Essel van Henri Mancini’s Thema uit de The Pink Panther.

Het spits werd afgebeten door het duo Rob Bertsch en Erna Pronk, maar niet voordat Rob zijn geluids- en videoapparatuur had geïnstalleerd voor het maken van een videoverslag.

Ze speelden Juliette van Maria Linneman en het Intermedio uit de opera Goyescas van Enrique Granados. Prachtige melancholische muziek met veel sfeer.

Daarna was het de beurt aan Rob Krans met (geen dag zonder Bach) de Prelude in d mineur van, jawel J.S. Bach die daarna een enorme sprong in de tijd maakte naar 20ste eeuw met de Valse d’ Anny van Roland Dyens.

Henk Warnitz speelde de partite nr. 1 in e mineur van Bach’s tijdgenoot Brescianello en vervolgens soleerde Nico Mentink met stukken van Joep Wanders en Manuel Cardoso.

El Bouw trakteerde ons op een krachtig "Caramba" van Calatayud en compenseerde dat met Retrato Brasileiro van Baden Powel. Slotoptreden voor de pauze was het duo Guitarrazzo (Maria van Dooren en Theo Franken) met de Suita Karussel van Milan Tesař en de Fuga Eligiaca van Mario Castelnuovo-Tedesco. Heerlijke klanken en prachtig over de bühne gebracht.

In de pauze werd enthousiast de traditionele Venezolaanse Valse vénézuélienne gerepeteerd onder leiding van Anna Oerlemans. Direct na de pauze voerden 25 gitaristen het 4-stemmige arrangement van Thierry Tisserand uit ondersteund met ritmische akkoord begeleiding van Jacques de Miranda.

André Meerkerk vervolgde daarna met Étude IV uit Études simlpes van Leo Brouwer, de Aguado-étude van Mauro Giuliani en een Menuet van Henri Purcell in een bewerking van Andres Segovia.

Daarna was het de beurt aan een kwartet met Theo Franken, Lia Leenheer, Gijsje van Ingen en Diederik van Essel. Zij brachten het Thema uit de Pink Panther van Henri Mancini in een bewerking voor 4 gitaren door Diederik Van Essel himself en Danza da Saudade van Dieter Kreidler.

Intussen was de temperatuur voldoende opgelopen om over te kunnen gaan op de Zuid-Amerikaanse klanken van het trio Algoritmo met Arjen Boersma, Nico Mentink gitaar en Rob Malmberg op kwatro. Ze speelden Laura een Antilliaanse wals van Joep Wanders, de bambuco El Paisa uit Colombia en een Merengue uit Wageningen (eigen compositie van Nico Mentink) genaamd Busando Alegria.

Erik Soeteman was naar Ede gekomen om eens te zien wat Pro Guitarra nou voor clubje is en speelde solo een Allegro van Ferdinand Carulli. Prima gedaan.

Het kwartet Granada bestaande uit Ciska Hogendoorn, Erna Pronk, Inge Sipkens en (ons ter plekke ingelijfde lid) Ineke Pothoven speelden daarna Cuban Landscape van Leo Brouwer.

Je hoorde in de muziek de regenbui in het woud opkomen, de machinegeweren ratelen om daarna weer te verstillen tot een enkele regendruppel op de grond. Prachtige muziek en uiterst gevoelig gebracht. Ze sloten hun optreden af met Introductie en Fandango van Boccherini.

Het laatste optreden voor de maaltijd was Anna Oerlemans met vier stukken van Augustin Barrios Mangoré: Oracion por Todos, Mabelita, Preludio en Gavota al Estilo Antiguo. Indrukwekkend zoals zij de gitaar kan laten zingen.

Zoals gebruikelijk hebben Maut, Yvette en Anthonie ons weer een uiterst goed verzorgde maaltijd voorgezet. Deze keer het lievelingskostje van onze "oud voorzitter" Henk Brouwer. Een Indische rijsttafel. Er werd gretig opgeschept en genoten. Bloemen en bonbons voor de inspanningen van ons keukentrio.

Tijdens de maaltijd was er gelegenheid voor iedereen om zich te verbazen over de hoeveelheid bladmuziek en CD’s die we van PG lid Anton Boers gekregen hebben om uit te delen aan iedereen die maar iets van zijn gading kon vinden. De doelstelling was om alles kwijt te raken, maar dat is niet helemaal gelukt. Er is nog genoeg overgebleven voor een volgende gelegenheid.

Niet iedereen kon zich losmaken uit de zoektocht naar dat ene stuk of die ene CD, maar het duo Cavatina (Henk Brouwer en Jacques de Miranda) is na de vorige rayondag toch weer herrezen en hoe. Tijdens het open podium speelden ze weer als vanouds de zaal plat met Piazza Vittorio van Celso Machado en de prelude nr. 4 van Bach in een bewerking van Jacques zelf.

Jacques is dan niet te stoppen en eiste het podium op om samen met medeflatbewoner Leo van Dorp op dwarsfluit de mazurka Recuerdos van Jacob Palm te brengen en twee walsjes;

Aura van Albert T. Palm en Dulce Scharloo van Jacobo O.Conrad. Heerlijke vrolijke muziek die de voetjes van de vloer zouden kunnen losmaken maar dat gebeurde (helaas) niet.

Kars Elings heeft zich na de kennismaking met Arjen Boersma en Ron de Jong op het internationaal ensembleweekend in ArtEZ in Zwolle spontaan als nieuw lid van PG Ede opgegeven en had voor zijn debuut in Ede gekozen voor het Allegro van Silvius Leopold Weiss. Een welkome uitbreiding van ons potentieel aan goede gitaristen. Hulde.

Tot slot van de lange stoet aan muzikanten verscheen Humphrey de Miranda op het podium met een wel heel bijzonder instrument geleend van zijn broer Jaques. Het gitaartje heet "kwatro" en is eigenlijk een vergrote ukelele. Het instrument is gebouwd door de Duitse viool-gitaarbouwer Thomas Grabinger. Thans woonachtig in Tilburg. In de jaren 70 heeft hij naar voorbeeld van een originele Venezolaanse concert kwatro , dit instrument voor Jacques de Miranda gebouwd. Wel met een gewelfd achterblad (als bij een viool) en vioolsleutels als klankgaten. De houtsoorten zijn Duits dennen (fichte).De klank is daardoor wat feller dan originele kwatro klank. Het wordt veel gebruikt voor het begeleiden van Zuid-Amerikaanse volksmuziek.

Humphrey bracht ons drie volksliedjes. Twee uit de Antillen en één uit zijn nieuwe vaderland. Het nummer "Mijn wiegie was een stijfselkissie" uit de 60er jaren van de vorige eeuw van de Amsterdamse volkszangeres Zwarte Riek. Een regelrechte meezinger maar met een raadselachtige tekst want niet iedereen weet wat een stijfselkissie nu werkelijk is laat staan er ooit een gezien te hebben. Dat raadsel gaan we de volgende rayondag ontrafelen.

Tot slot stond er nog een gezamenlijke actie op het programma; allemaal helpen om de zaal weer netjes in orde te maken voor de volgende buurtactiviteiten en de kratten en dozen met wat er over was van de collectie van Anton Boers weer in de auto van Theo Franken te laden. Ook dat is prima gelukt en kon iedereen terug kijken op een zeer geanimeerde rayondag en nagenieten van zijn/haar eigen optreden (thuis gaat het altijd net iets beter) maar meer nog dat van alle anderen die deze dag hun steentje hebben bijgedragen.

Ergens in april 2016 zullen we weer een rayondag organiseren. Graag tot de volgende keer.

Ron de Jong.

Secretaris/penningmeester

Pro Guitarra rayon Ede

Met dank aan Henk Warnitz voor de foto’s en Rob Berts het voor het videoverslag.

Wie graag een DVD wil hebben met alle video- en geluidsopnamen van de hele dag kan contact opnemen met Rob Bertsch Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tegen een geringe vergoeding stuurt hij dan een DVD op.

 

Download hier het complete verslag met foto's.

Administratie

Logo Pro Guitarra 2018 klein

 Pro Guitarra

  Secretariaat en informatie:secretarisPG@gmail.com

 

KvK nummer 40413470

Het bestuur

Het bestuur bestaat uit:

BestuurPGTheoklein Theo Franken,

Voorzitter

Vraagteken Vacant,

Secretaris en Penningmeester

BestuurPGRobklein Rob Bertsch,

Bestuurslid