Logo Pro Guitarra 2018 klein Gitaarvereniging

Pro Guitarra

 • Gitaarvereniging Pro Guitarra

  Het laagdrempelig podium voor iedereen die van zich wil laten horen.
 • Voor solisten, duo's, trio's kwartetten enz.

  Voor liefhebbers van gitaarmuziek uit alle windstreken en van klassiek tot hedendaags.
 • Ontmoetingsplaats voor gitaarvrienden

  Ontmoet gelijkgestemden en speel op de landelijke bijeenkomsten en rayondagen.
 • Altijd bij jou in de buurt

  Speel op een intiem concert bij jou in de buurt bij een van de leden in de huiskamer.
 • Landelijke vereniging.

  Voor de liefhebber van akoestische gitaarmuziek.
 • Pro Guitarra Ensemble.

  Speel mee in het Pro Guitarra Ensemble.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Over Pro Guitarra

 

Pro Guitarra is een gitaarvereniging opgericht in 1995 door een groep enthousiaste gitaristen met als doel: 

"het bevorderen van het (akoestische) gitaarspel in al haar vormen, stijlen en spelniveaus en het bieden van een podium voor allen die van zich willen laten horen".

Inmiddels is Pro Guitarra uitgegroeid tot een landelijke laagdrempelig podium om gitaarmuziek te spelen of te beluisteren. De bedoeling is om ervaring op te doen met spelen voor “publiek”, het bevorderen van onderlinge contacten en het uitwisselen van ervaringen en wetenswaardigheden.

 

Wat doet Pro Guitarra

 

Pro Guitarra organiseert de volgende activiteiten:

 • Jaarlijks een Landelijke ledenbijeenkomst met muziekprogramma door en voor de leden aansluitend op de Algemene Leden Vergadering.
 • In elk rayon twee keer per jaar een muziekmiddag verzorgd door en voor leden.
 • Per rayon meerdere Huiskamerbijeenkomsten per jaar.
 • Jaarlijks een PG Ensemble (bij voldoende belangstelling) met twee of meer uitvoeringen.
 • Ad Hoc masterclasses, workshops, concoursen, concerten of gitaarfestivals. 

 

 

Pro Guitarra Community

  

Alleen voor de leden van Pro Guitarra is er een besloten gedeelte van de website waar je lid kan worden van de Pro Guitarra Community. Daar kun je je eigen profiel aanmaken en heb je de mogelijkheid is om nader kennis te maken met andere Pro Guitarra leden. Je kunt er onderling gegevens uit wisselen of vragen te stellen. Handig als je bijvoorbeeld een bepaald arrangement zoekt voor 4 gitaren of als je een partner zoekt om mee samen te spelen e.d..

 

 

 

 

 

 

2016-04-09-31ste-Rayondag-Ede

De 31ste rayondag in Ede werd geopend door Theo Franken met onder meer de mededeling dat we op zoek gaan naar leden die zich kandidaat willen stellen voor een functie in het landelijk bestuur. Het huidige bestuur zal op de komende ALV op 24 september aftreden en zich niet meer verkiesbaar stellen. We gaan dus op zoek naar een nieuwe voorzitter, penningmeester en secretaris. Maar ook gaan we op zoek naar mensen die de website willen onderhouden, evenementen willen organiseren en andere taken op zich willen nemen die de vereniging ondersteunen.

Daarna vroeg Theo nog even aandacht voor de workshop Ensemblespel en het concert in de” Edesche Concertzaal” op resp. 17 en 23 september. Aanmelden kan nog tot 30 april en we kunnen nog leden gebruiken om met een groot Pro Guitarra ensemble op te treden. Als het lukt willen we een ensemble vormen met 30 gitaristen. We kunnen Pro Guitarra daarmee veel publiciteit geven in de regio Ede.

Dus allemaal mee doen graag (opgeven bij Ron: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Er was weer veel animo onder de leden om “een stukkie” te spelen. Op het programma 16 optredens, solo’s, duo’s en trio’s, en weer een groot ensemble voor het samenspel. Geen podium deze keer maar gewoon een paar stoeltjes op de vloer met het dartbord op de achtergrond.

Pedro Leenderts was, na een lange afwezigheid, weer van de partij en opende de middag met de Prelude no. 1 van Villa Lobos. Een machtig mooi stuk en zeer overtuigend gebracht.

Het tweede optreden was Kars Elings met twee stukken van Pujol: Preludio Triston en Curda Tangueada. Gevolg door een duo van Kars met Arjen Boersma dat Eric Claptons Tears in Heaven speelde. Gevoelig nummer en ingetogen gebracht, zelfs nog even met de sonore zangstem van Arjen erbij.

Henk Warnitz was de volgende speler met “if my complaints” van Dowland. Helaas zonder zangeres en de pakkende teksten, maar ook alleen de gitaar was boeiend. Henk ging daarna verder met “Bridget Cruise Air 2 en 4 van Turlough (hoe spreek je dat uit?) O`Carolan.

Ron de Jong nam ons mee naar een tijdgenoot van Dowland, Vincenzo Galilei de vader van de beroemde astronoom en fysicus Galileo Galilei. Hij speelde de Saltorello. Lekker strak tempo in de baspartij.

Het trio Algoritmo (Arjen Boersma, Nico Mentink en Rob Malmberg) had gekozen voor Laura van Joep Wanders, Solace a Mexicana van Scott Joplin en de overbekende Banana Boat song van Harry Belafonte. Bij dit nummer werd eest wat aarzelend gezongen maar ze kregen later toch de zaal nog even mee in het refrein.

Daarna weer wat serieuzer werk van Fortea, de Estudios Poeticos Op. 25 gespeeld door Rob Krans. Heerlijke muziek waar je even in kunt weg mijmeren in de Spaanse sfeer van de vroeg 20ste eeuw. Zonder leesbril deze keer en dus helemaal uit het hoofd. Prima gedaan.

Na Rob alweer het laatste optreden voor de pauze, Anna Oerlemans met de Prelude d-moll en Fantasia van Weiss gevolgd door Capricio Árabe van Tárrega. Uitzonderlijk zoals zij de gitaar beheerst en deze moeilijke stukken er uit laat komen.

In de pauze werd onder leiding van Anna Oerlemans een groot ensemble samengesteld dat het nummer Girl van de Beatles in een 5 stemmig arrangement van Jürg Kindle ten gehore bracht voor het weinige publiek dat nog over was (bijna iedereen zat in het ensemble). Met geweldige ondersteuning van Anthony de Miranda op elektrische basgitaar en zang van Rob Krans.

Annet Kronenberg had op aanraden van Ron de Jong ook haar gitaar meegenomen naar de kennismaking met Pro Guitarra en deed gelijk mee in het samenspel. Enthousiast heeft ze zich direct aangemeld als het 52ste lid van rayon Ede.  

Als eerste van de 8 optredens na de pauze speelde Janet Bok de Valse Lente van Merikanto en de Valsette van Sibelius. Heel mooi en vloeiend gespeeld.

Vervolgens was het weer genieten van het optreden van het duo El Bouw en Gerrit van der Heijden. Nocturne I op. 90 van Carulli klinkt erg goed zo met z’n tweeën. Solo deed El daarna de Valsa Leota; Se ela Perguntar van Reis. Alweer een heerlijk luisterstuk om bij weg te dromen.

Bea Kromhout trakteerde ons op Prelude nr. 4 van Villa Lobos. Wat een prachtige sfeer heeft dat stuk en met al die flageolets zeker geen gemakkelijke keuze, maar heel knap uitgevoerd.

Erna Pronk had helaas door ziekte afgezegd waardoor het duo met Ciska Hogendoorn niet door kon gaan. Fun fot Two werd het dus niet, maar Ciska vulde het gat met de Serenade in D van Bach. Zelf was ze niet helemaal tevreden, maar ga er maar aanstaan, bijna onvoorbereid Bach spelen in een hoog tempo dat lukt je niet altijd. Heel dapper als je er dan toch voor gaat zitten.

Het duo Guitarrazzo (Maria van Dooren en Theo Franken) liet ons genieten van Embolada van Lopes en Café para dos van Pujol. Schitterend gespeeld en met veel passie. De geplande klompendans van Komter is er helaas door tijdgebrek bij ingeschoten.

En dan als voorlaatste het optreden van het trio Ehm… (Erna Pronk, Hans van Niel en Maria van Dooren) getroffen door de ziekte van Erna maar ook met invaller Theo Franken vol goede moed begonnen aan Swing meets Barok van Kreidler. Helaas het einde niet gehaald door te weinig tijd om het voor te bereiden. We houden het nog tegoed voor een volgende keer.

Sander Essers bracht heet van de naald zijn nieuwste compositie “Panama Papers” inspelend op de actualiteit rond de publicaties over de belasting ontwijking of fraude met brievenbusfirma’s. Zoals we van Sander kennen een geestige benadering met een wrange ondertoon en een persoonlijk tintje.

Dan …. de maaltijd verzorgd door Maut en Anthonie. Deze keer op het thema “Lente” met frisse salades, kruidige gehaktballetjes, kaasbroodjes enz.

Er was genoeg voor iedereen en samen de maaltijd gebruiken is heel goed om de onderlinge banden weer eens aan te halen in een ongedwongen sfeer. Bloemen en bonbons voor de inspanningen van ons catering duo.

De hele middag was er gelegenheid voor iedereen om weer iets op te duiken uit de verzameling bladmuziek en CD’s die we van PG lid Anton Boers gekregen hebben. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Na de maaltijd geen open podium deze keer. In plaats daarvan was er een presentatie door Ron ten Westenend over de ins en outs van gitaarbouw. Ron is een amateur gitaarbouwer die in zijn vrije tijd met veel passie gitaren bouwt maar laat het spelen erop graag over aan professionals zoals Bert Maas die drie verschillende door Ron gebouwde gitaren bespeelde.

De presentatie werd verlevendigd door de vele vragen uit het publiek en de zeer vakkundige antwoorden van Ron. Gitaarbouw is echt precisiewerk, niet alleen door de maatvoering die erg belangrijk is, maar ook de keuze voor de juiste houtsoorten en herkomst van het hout.

De constructie van het bovenblad is een voortdurende zoektocht naar het beste compromis tussen zo dun mogelijk, om de trillingen van de snaren over te brengen aan de lucht en zodoende geluid voort te brengen en zo sterk mogelijk om de krachten van de snaren op de brug voldoende te spreiden zodat het bovenblad niet vervormd.

De “actie” op de hals de gitaar moet niet te klein zijn anders gaan de snaren aanlopen op de frets en ook weer niet te groot anders is de gitaar niet goed bespeelbaar. Daarom is de hals iets gekromd van de 1e tot de 7e fret. Een goede gitaar herken je volgens Ron aan een onder meer een “buikje” in het onderblad. Naar twee kanten rond, en dat was goed te zien.  

Tot slot werkte iedereen mee om de zaal weer netjes in orde te maken voor de volgende buurtactiviteiten. Het was een zeer geslaagde middag en iedereen heeft weer genoten van een zeer gevarieerd programma en van elkaars spel.

Ergens in november 2016 zullen we weer een rayondag organiseren. Graag tot de volgende keer.

Ron de Jong.

Secretaris/penningmeester

Pro Guitarra rayon Ede

Met dank aan Henk Warnitz voor de foto’s.

 

Download hier de PDF met foto's

Administratie

Logo Pro Guitarra 2018 klein

 Pro Guitarra

  Secretariaat en informatie:secretarisPG@gmail.com

 

KvK nummer 40413470

Het bestuur

Het bestuur bestaat uit:

BestuurPGTheoklein Theo Franken,

Voorzitter

Vraagteken Vacant,

Secretaris en Penningmeester

BestuurPGRobklein Rob Bertsch,

Bestuurslid