Logo Pro Guitarra 2018 klein Gitaarvereniging

Pro Guitarra

  • Gitaarvereniging Pro Guitarra

    Het laagdrempelig podium voor iedereen die van zich wil laten horen.
  • Voor solisten, duo's, trio's kwartetten enz.

    Voor liefhebbers van gitaarmuziek uit alle windstreken en van klassiek tot hedendaags.
  • Ontmoetingsplaats voor gitaarvrienden

    Ontmoet gelijkgestemden en speel op de landelijke bijeenkomsten en rayondagen.
  • Altijd bij jou in de buurt

    Speel op een intiem concert bij jou in de buurt bij een van de leden in de huiskamer.
  • Landelijke vereniging.

    Voor de liefhebber van akoestische gitaarmuziek.
  • Pro Guitarra Ensemble.

    Speel mee in het Pro Guitarra Ensemble.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Over Pro Guitarra

 

Pro Guitarra is een gitaarvereniging opgericht in 1995 door een groep enthousiaste gitaristen met als doel: 

"het bevorderen van het (akoestische) gitaarspel in al haar vormen, stijlen en spelniveaus en het bieden van een podium voor allen die van zich willen laten horen".

Inmiddels is Pro Guitarra uitgegroeid tot een landelijke laagdrempelig podium om gitaarmuziek te spelen of te beluisteren. De bedoeling is om ervaring op te doen met spelen voor “publiek”, het bevorderen van onderlinge contacten en het uitwisselen van ervaringen en wetenswaardigheden.

 

Wat doet Pro Guitarra

 

Pro Guitarra organiseert de volgende activiteiten:

  • Jaarlijks een Landelijke ledenbijeenkomst met muziekprogramma door en voor de leden aansluitend op de Algemene Leden Vergadering.
  • In elk rayon twee keer per jaar een muziekmiddag verzorgd door en voor leden.
  • Per rayon meerdere Huiskamerbijeenkomsten per jaar.
  • Jaarlijks een PG Ensemble (bij voldoende belangstelling) met twee of meer uitvoeringen.
  • Ad Hoc masterclasses, workshops, concoursen, concerten of gitaarfestivals. 

 

 

Pro Guitarra Community

  

Alleen voor de leden van Pro Guitarra is er een besloten gedeelte van de website waar je lid kan worden van de Pro Guitarra Community. Daar kun je je eigen profiel aanmaken en heb je de mogelijkheid is om nader kennis te maken met andere Pro Guitarra leden. Je kunt er onderling gegevens uit wisselen of vragen te stellen. Handig als je bijvoorbeeld een bepaald arrangement zoekt voor 4 gitaren of als je een partner zoekt om mee samen te spelen e.d..

 

 

 

 

 

 

2015-04-11 29ste Rayondag Ede

Deze keer stond de rayondag in het teken van het afscheid van Henk Brouwer als rayonleider van Ede. Na 15 jaar rayonleiderschap en 29 door hem georganiseerde rayondagen en vele huiskamerbijeenkomsten heeft Henk met pijn in het hart maar met vol vertrouwen het stokje overgedragen aan Theo Franken.

29 rayondagen die uitgegroeid zijn van een vrijwel gehele invulling van het programma door Henk samen met Jacques de Miranda tot een programma waar soms meer dan 20 leden in solo’s, duo’s, trio’s, kwartetten, kwintetten en ensemblespel optredens verzorgden.

Wij danken Henk voor zijn volhardende inzet en zeer gewaardeerde muzikale bijdragen en hopen hem in de toekomst nog menig maal op de rayondagen, huiskamerbijeenkomsten of in de privésfeer te mogen ontmoeten.

Het programma is geopend door het kwartet Ochos Manos dat naast een prachtige uitvoering van de Canzonetta van Milan Tésar een muzikale afscheidsgroet voor Henk heeft gebracht in de vorm van een speciale bewerking van stukken van Leo Brouwer: “Brouwer voor Brouwer”.

Daarna was het de beurt aan Anna Oerlemans met Homenaje pour le tombeau de Debussy van

M.de Falla en Fuga in a kl.t. van J.S. Bach. Twee prachtige stukken die op een virtuoze manier schijnbaar moeiteloos over de bühne gebracht werden. Maar ga er maar eens aanstaan!! Chapeau.

Duo Guitarazzo (Maria van Dooren en Theo Franken, jawel onze nieuw rayonleider) brachten vervolgens El Somaten van Manuel Saumell en het welbekende Granada van Isaac Albeniz. Daar kregen ze de aanwezigen zoals zo vele keren echt wel stil mee.

Het duo Cavatina (Jacques de Miranda en Henk Brouwer) dat voor deze gelegenheid als een Phoenix uit de as is herrezen, bracht de welbekende nummers Perfidia, Besame mucho, Historia de un amor en Po de Mico zeer geroutineerd en enthousiast over de bühne. Na al die jaren dat ze niet meer samen hebben opgetreden straalde het plezier er weer vanaf en is het alleen maar jammer dat de Phoenix weer terug in de as dreigt te kruipen.

Na dit deel van het programma werd de overdracht van het rayonleiderschap gesymboliseerd via het overhandigen van een doos met daarin het archief van Henk aan Theo.

Theo heeft aansluitend Henk namens alle rayonleden van Ede een oorkonde overhandigd met de waardering voor al het soms moeizame werk om consequent rayondagen te organiseren.

Daarna overhandigde Theo namens alle rayonleden symbolisch een geschenk van 500 lege vellen papier die na de promotie van Drs Ari van Vliet in mei 2015 bedrukt kunnen worden met zijn proefschrift over Napoléon Coste: “componist en gitarist in het muziekleven van het 19e-eeuwse Parijs”. Een boek van 500 pagina’s met een biografie over leven en werken van Coste, een thematische catalogus van 298 pagina’s met alle werken van Coste met analyses en een CD met de belangrijkste werken uitgevoerd door Ari van Vliet op een kopie van de oorspronkelijke Lacote Heptacorde gitaar van La Coste. Genoeg om de komende periode met veel vrije tijd door te komen.  

Na de pauze vertelde Rob Krans (in het kort) ons over de achtergronden van gitaarbouw en de dilemma’s waar een gitaarbouwer mee te maken heeft bij de constructie van het belangrijkste onderdeel van een gitaar: het bovenblad. Altijd een compromis tussen zo dun mogelijk i.v.m. de overdracht van de trillingen naar hoorbaar geluid en zo sterk mogelijk om de krachten van snaren via de kam af te leiden. Krachten die zijn te vergelijken met een kind van 45 kg op een schommel. Iedere gitaarbouwer heeft daar zijn “ideale” systeem van zangbalken en versterkingen voor .

Rob’s huidige project is het bouwen van een 11 snarige Altogitaar waar Anna Oerlemans ons van zal laten genieten zodra Rob de bouw klaar heeft. We hopen dat dit niet te lang meer gaat duren, want de klank is fenomenaal afgaande aan de geluidsfragmenten die Rob ons liet horen.

Na Rob was het de beurt aan Mart Mensink die een prachtig en zeer ingetogen stuk van Miguel Llobet speelde: El testament de n’Amelia. Indrukwekkend en oorstrelend.

Rob Bertsch (leider van het nieuwe rayon van Den Haag) speelde vervolgens Birds flew over the spire van Gary Ryan, Salut d’amour van Edward Elgar en Verano Porteño van Astor Piazolla. Rob kan er wat van en we zullen hem alle steun geven die hij denkt nodig te hebben om van zijn initiatief om een nieuw rayon op te zetten te laten slagen.

Daarna was het de beurt aan Duo Erna en Ciska uit Apeldoorn met Acordai Doncela van Yvon Rivoal

en Vano Ricordo van Onofrido Palumb. Eens in België gehoord en na lang speurwerk de bladmuziek opgespoord.

Arjen Boersma vervolgens trakteerde de zaal op een Tanguillo (Trad.), flamenco met kracht en overtuiging gespeeld zodat iedereen weer even rechtop zat.

Het slot van het programma voor de maaltijd  was voor Henk Brouwer, symbolisch het laatste optreden als rayonleider.  Meditacion van A.C.Jobim, Scherzo van Armin Kaufmann.

Het thema voor de maaltijd, ook deze keer weer verzorgd door Maut, Anthonie en Yvette was deze keer “honing”. Yvette heeft sinds kort een bijenvolkje, vandaar. Werkelijk fenomenaal hoe dat trio er telkens weer in slaagt om zeer interessante en smakelijke gerechten te creëren.

Het open podium werd geopend door André Meerkerk met Meta Sequoia en Ochtend van Harry Sacksioni. Een jonge veelbelovende gitarist uit Wageningen die heel goed het rayon van vers bloed zou kunnen voorzien.

Janet Bok speelde van Leo Brouwer “Un dia de noviembre”, en Arjan Boersma trakteerde nog op een gezongen en gespeelde ‘Sevillianas’.

Humphrey de Miranda zong met eigen gitaarbegeleiding div. Colombiaanse, Arubaanse en Portugese liederen elk met een eigen achtergrondverhaal. Altijd een genoegen om naar te luisteren.

Als laatste het Jazztrio Jacques de Miranda, Henk Brouwer en Jules van Slooten (mondharmonica).

Lekker “Jammen” als besluit van een geweldige rayondag met een toch wel emotioneel afscheid van Henk Brouwer waarbij ook Ans Brouwer als steun en toeverlaat van Henk een bloemetje kreeg aangeboden als dank voor haar steun aan Henk.

 

Download hier het PDF bestand met foto's.

Administratie

Logo Pro Guitarra 2018 klein

 Pro Guitarra

  Secretariaat en informatie:info@proguitarra.nl

 

KvK nummer 40413470

Het bestuur

Hans van Niel
Anna Oerlemans
Anna Oerlemans
Secretaris
 
Anne Marie van den Braken
Anne Marie vd Braken
Penningmeester
 
Geert Schenk
Geert Schenk
Algemeen bestuurslid
 
Michiel
Michiel van Everdingen
Algemeen bestuurslid